Mănăstirea Oașa – Locul unde Raiul a lăsat o poartă deschisă pe Pământ

Despre Mănăstirea Oașa e greu să vorbești prin cuvinte. E ca atunci când încerci să explici cum și de ce îți iubești părinții, sau ca atunci când încercă să desenezi iubirea pe care o porți fată de soț, față de soție. Aici emoțiile se transformă într-o explozie atemporală și chiar dacă nu ai semnal pentru selfie-uri și conversații fade pe WhatsAPP, nu simți că îți lipsește ceva. Te coplesesc liniștea, smerenia și chiar dacă nimeni nu îți interzice nimic, simți să fii tăcut, smerit și începi să plângi pentru că sufletul începe să se curețe, sincer.

Am fost la Oașa și m-am simțit la ușa Paradisului. Nu găsești aici nici mărul din care a mușcat Eva, nu găsești nici tabletele lui Moise, dar îl simți pe Dumnezeu la fiecare pas, în fiecare clipă. Îl vezi ascuns în zare dincolo de lacul Oașa, îl simți în curtea mănăstirii, îl citești pe buzele preoților și mirenilor cu care te întâlnești în Mănăstire. Nu simți frigul, nu simți nimic superficial. Pentru că totul e lumină chiar și atunci când afară e noapte și e întuneric. Poate că în viața ta zbuciumată și agitată de la oraș n-ai timp să privești chipurile oamenilor pentru că ești ținut prizonier de un display de 5-6 inci, dar când ajungi la Oașa, privești chipurile preoților, maicilor, le simți liniștea, căldura și râzi și tu.

Mănăstirea Oașa – Un loc unde Timpul și Spațiul se topesc în atemporalitate

Geografic, iată ce este Mănăstirea Oașa. Vorbim de un ansamblu mănăstiresc aflat în localitatea Șugag, județul Alba, la o distanță de 70 de kilometri sud de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est față de Petroșani, la poalele Munților Șureanu. Ceea ce puțini știu este faptul că în această zonă venea scriitorul Mihail Sadoveanu pentru a-și găsi liniștea și inspirația. Se spune că romanul frații Jderi a fost scris în această zonă. În plus, în anul 1943, scriitorul Ioan Pop și povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat în acest loc o bisericuță din lemn. Mai apoi, în anul 1983, prin purtarea de grijă a episcopului Emilian Bărdaș, din Alba Iulia, a preotului Faur și a protopopului Viorel Porcaru, vechea biserică a fost reparată și îmbunătățită.

Mănăstirea Oașa – De la o biserică de lemn la loc de pelerinaj pentru mii de tineri

Biserica de lemn din Mănăstirea Oasa a fost strămutată în acest loc odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai târziu, bisericuța a fost reparată și de preotul Petru Sora, din localitatea Sugag. În anul 1990, bisericuța a fost resfințită, iar în jurul ei s-a randuit o mănăstire de măicuțe. Iar azi locul a devenit reper iconic de pelerinaj pentru mii de tineri din toată țara. De ce vin aici? Nu pot să-ți spun. N-aș știi să-ți răspund. E ca și când mă întrebi de ce s-a îndrăgostit cineva de altcineva? Sau cum definesc eu iubirea? Știu doar că tinerii vin aici, și după ce au venit o dată, revin. Pur și simplu. Și da, poți să vii și tu. Nu te întreabă nimeni de ce crezi în Dumnezeu, cum crezi în Dumnezu, ce înțelegi tu prin credință. Poți să te înscrii în acest link: https://forms.gle/jkn8965VyK7xRcAQ7

Ce faci dacă vii cu PMCF la Oașa

Facem o drumeție pe Muntele Fetița având ca ghid un călugăr al mănăstirii. Afli mai multe despre mânăstire și va fi o sesiune de Q&A cu vibe mistic. După slujba de duminică și masa de prânz ne relaxăm în ape termale la Căciulata. Vei dormi la mănăstire, în incinta mănăstirii în camere curate cu paturi suprapuse pentru 6-8 persoane și grup sanitar, duș pentru fiecare cameră.

Ce trebuie să ai la tine?

Recomandăm următoarele accesorii și obiecte:

-Bocanci;
-Pantaloni de Munte;
-Căciulă;
-Ochelari de soare;
-Lanternă frontală;
-Pelerină de ploaie;
-Geacă de munte;
-Haine de schimb;
-Costum de baie (vom avea nevoie la întoarcere pentru o baie în apa termală)

Cum arată programul?

Sâmbătă vom fi primiți cu o delicioasă masă de prânz, după care plecăm într-o drumeție sau participăm la activitățile gospodărești ale mănăstirii. Ne întoarcem pe seară direct la cină și apoi la priveghere. Ne delectăm într-o discuție cu călugării mănăstirii.

Duminică dimineața participăm la Sfântă Liturghie, îmbrăcați în costume populare (le vom lua de la mânăstire) iar la amiază vom mânca prânzul că mai apoi să facem o sesiune de fotografii în costumele populare. Plecăm de la mănăstire și ne oprim la Casa Românească din Căciulata unde vom mânca din nou, cine vrea sau vom face baie în piscina cu apă termală.

CÂT COSTĂ?

Toate detaliile despre costuri le găsiți pe pagina de facebook sau direct în pagina evenimentului.

Autor: BOGDAN DĂRĂDAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>