Mesteacănul românismului…
Colo în vale la izvor,
Un copac privea spre zare, privea spre sinele său,
Spre rădăcinile sale,
E un mesteacăn bătrân ca Unirea, din vremea tracilor rătăcitori,
Un copac cu suflet de flăcău,
Plecat peste Carpați după ai săi frați.
Un suflet captiv între cer și eter,
Cântă Luna, se topesc fotosintezele
iar norii ascund gândurile care-și plâng frunzele,
Din sânul copacului vă scriu
cu gând captiv spre…tine, Românie Mare.
Aceste versuri sunt doar un teaser la ceea ce urmeaza sa va spunem. Pregatim un eveniment intens in perioada 30.11.2019 – 1.12.2019.
Ajungem în Parc Aventura Brașov, cel mai mare din Europa de Est. Aici avem la dispoziție 16 trasee cu diferite grade de dificultate și o Tiroliană peste lac cu o lungime de 0,3 km. Apoi, ajugem pe vârf de munte la una dintre cele mai spectaculoase cabane din sudul Transilvaniei. Vom urca pe munte cu telecabina si vom face cele mai spectaculoase fotografii.
PROGRAM 1 DECEMBRIE
După micul-dejun vom vizita Brașovul și vom organiza un Urban Racing care urmărește obiective precum Strada Sforii, Strada Invizibilă, Tipografia Coresi, Biserica Neagră și multe altele. Tot în Brașov vom vizita Prima Școală Romanească…cu adevărat Prima Școală Românească. Vorbim de o instituție de învățământ din Șcheii Brașovului , primul loc de educație și spiritualitate conturat încă din secolul XIII. În funcție de agenda și de ritmul fiecăruia vom bifa anumite obiective.
Unde ne cazăm?
La Cabana Postavarul. Capacitate de cazare cu camera de 3-6 locuri cu baie comuna si camere cu doua paturi si baie proprie. Accesul se face din Brasov cu telefericul sau cu autobuzul. De ce Cabana Postăvarul?
Pentru ca vorbim de o cabană construită la o altitudine de 1.604 metri , în partea nordică a masivului Postăvaru. Si asta nu e tot. Cabana are o istorie de aproape un secol si jumatate.
Zona Postăvarului devenise populară printre schiori după 1857, când liceenii Eduard Gusbeth şi Eduard Copony au reușit să urce versanții pe timp de iarnă, fapt deosebit pentru acea epocă. În acest context, construirea unei cabane în zona Carpaților de Curbură devenise o necesitate. Astfel, între aprilie 1881 și octombrie 1883, SKV Brașov ridică primul adăpost din masivul Postăvaru, care inițial purta numele Schulerhütte – Cabana Schuler, după numele săsesc al Postăvarului, potrivit datelor istorice de pe site-ul SKV.
Cu timpul, cabana a devenit un simbol al Brașovului, adăpostul fiind gospodărit de către localnicii care au extins-o, de-a lungul anilor, cu mai multe corpuri, după cum urmează: în 1891 a apărut un nou dormitor, în 1903 a fost construit Pavilionul, iar în 1907, o anexă gospodărească.
Cabana în perioada interbelică
În 1931, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea secțiunii SKV Brașov, Administrația orașului Brașov a donat asociației turistice terenul pe care era construită cabana, dar și împrejurimile sale (peste 16 km pătrați). În 1933, cabana a fost extinsă din nou, cu ajutorul inginerului G. Frank, care a proiectat două sali de mese, un bar, o cameră pentru depozitarea schiurilor, dar și o cameră pentru ceruit schiurile, potrivit explicațiilor oferite de profesorul Kurt Philippi, în articolul ”Das Märchen von Schilauf, Schulerau und Schuler“, din 1983. Deși materialele au fost cumpărate din donațiile oferite de localnici, fondurile nu au fost suficiente pentru a acoperi mâna de lucru. Prin urmare, a fost nevoie de muncă voluntară pentru urcarea miilor de cărămizi necesare.
Lucrările au durat timp de doi ani, iar la 1 septembrie 1935, cu ocazia celei de 54-a reuniuni a SKV, noul ansamblu de clădiri a fost sfințit de către preotul Konrad Möckel. De asemenea, cabana a primit numele ”Julius Römer-Hütte”, după membrul Dr. Julius Römer. Detalii in acest link
De ce Brasovul de 1 decembrie?
Pentru ca aici se afla Prima Scoala Romaneasca…cu adevarat Prima Scoala Romaneasca. Potrivit lui Vasile Oltean, filolog, muzeograf, profesor, preot, teolog român si Director al Muzeului „Prima școală românească” din Șcheii Brașovului primul loc de educatie si spiritualitate romanesc s-a conturat inca din secolul XII.
Astazi invatamantul romanesc nu mai vorbeste de Anton Pann, omul care a scris peste 60 de carti. Astazi, istoria este predata in liceele romanesti cu personaje precum Vlad Dracula, Mihai Nebunul, Stefan Curvarul si Decebal Buzatul.
Nu mai vorbim de Anton Pann, diaconul Coresi. Si daca tot ne intalnim cu iubire cu ocazia zilei de 1 DECEMBRIE, e timpul sa aflati ca IMNUL National Desteapta-te Romane, are o poveste cu talc. In primul rand, muzica a fost compusa de George Ucenescu si mai mult decat atat, melodia era cantata la inmormantari la inceput. Mai tarziu ea a fost descoperita de Andrei Muresanu si adaptata la versurile care vor face din Desteapta-te Romane IMN National. Tot la Brasov se afla Casa Muresenilor unde poti sa vezi Arborele Genealogic al familiei lui Andrei Muresanu. Mai mult decat atat, in casa lui Andrei Muresanu a fost inventat dansul Romana.
Echipament recomandat pentru cei ce aleg experienta #PMCF de 30 noiembrie si 1 decembrie
– Rucsac;
– Bocanci (Nu ai nevoie dacă nu mergi pe traseu, dar e bine să ai)
– Pantaloni de Munte;
– Polare;
– Tricouri;
– Geacă de munte;
– Caciulă;
– Ochelari de soare;
– Lanternă frontală;
– Haine pentru cabană;
– Genunchiere ( nu strica sa aveti la voi daca siti ca aveti probleme cu genunchii )
Restul detaliilor le gasiti in link – https://www.facebook.com/events/1813159772161541
Leave a Reply